021 530 003 office@golfcity.rs

ISTORIJA GOLFA

Od svih izuma čovečanstva, onaj koji je ljudima pružio najveće zadovoljstvo, svakako je lopta

Sa različitim vrstama lopti vremenom su se razvile različite igre. Svaka od njih nastala je nekako i negde, a među istoričarima još uvek postoje nesuglasice kako je zaista golf počeo i ko ga je preneo svetu.

Ipak, postoji izvestan broj igara koje se smatraju pretečama modernog golfa.

Prema Grolijerovoj Enciklopediji, rimski imperatori su najverovatnije igrali jednu igru u cilju opuštanja i relaksacije vrlo sličnu današnjem golfu, koja se zvala “paganica”, udarajući perjanu lopticu drvenim štapom.

Takođe, postoje podaci da je gotovo identična igra postojala u Holandiji pod imenom “het kolven”, dok se u Francuskoj zvala “jeu de mail”.

Bez obzira na sve, većina ljudi bi se složila da je direktan predak savremenog golfa škotska verzija – ”golfe”.

Koliko je golf u Škotskoj bio zastupljen i popularan, najbolje nam pokazuje podatak da je 1457. godine, za vreme Džejmsa II, ovaj sport zabranjen pošto je pretio da potpuno zapostavi streličarstvo koje je u to vreme bilo od vitalnog zanačaja za odbranu zemlje. Uprkos tome, Škoti su nastavili da igraju golf na igralištima pored mora zvanim “links”.

U Škotskoj se i danas igra na najstarijem golf terenu “St. Andrews” koji datira sa početka 16. veka. U Velikoj Britaniji golf postaje čvrsto ustanovljen u 17. veku uz pomoć Džejmsa VI od Škotske i kasnije Džejmsa I od Engleske koji su bili strasne pristalice ove igre.

Vaš Golf City Centar

U velikom biznisu vlada prećutno pravilo da je golf igra u kojoj se pravi mreža poslovnih veza. Korporativna okupljanja i Team building aktivnosti na golf terenu ili vežbalištu su mnoge svetske kompanije uvrstile u svoje HR kalendare.

Učlanite se i ostvarite razne pogodnosti